Żelazo odgrywa kluczową rolę w rozwoju dziecka i jest szczególnie istotne dla jego mózgu i produkcji czerwonych krwinek. Twój maluch ciągle rośnie i uczy się nowych rzeczy, dlatego ważne jest, by każdego dnia przyjmował odpowiednią ilość żelaza — a potrzebuje go niemal 5 razy więcej niż Ty (w stosunku do wielkości ciała).

Choć żelazo znajduje się w wielu różnych produktach spożywczych, dzieci wciąż są zagrożone jego niedoborem. Ponad 50% małych dzieci nie przyjmuje zalecanej ilości żelaza, co objawia się uczuciem znużenia i zmęczenia. Większe niedobory żelaza mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych i zaburzeń rozwoju.

Źródła żelaza

Wyróżnia się dwa rodzaje żelaza: hemowe i niehemowe.
Żelazo hemowe jest łatwiej wchłaniane przez organizm i można je znaleźć w takich produktach, jak:

  • Kurczak
  • Sardynki
  • Wołowina
  • Jagnięcina
  • Omułki
  • Ostrygi
  • Małże

Dobrymi źródłami żelaza niehemowego są z kolei:

  • Szpinak
  • Brokuły
  • Soczewica
  • Suszone morele
  • Pieczona fasola
  • Pieczywo pełnoziarniste

Wszystkie wymienione wyżej produkty będące źródłem żelaza niehemowego mają dużą zawartość żelaza, ale trzeba pamiętać, że nie będzie ono wchłaniane równie dobrze, co żelazo hemowe.

Ile żelaza potrzebuje Twój maluch?
Zalecana dzienna dawka żelaza wynosi dla małych dzieci (od 1. do 3. roku życia) 6,9 mg, czyli równowartość 2 porcji białka zwierzęcego lub 3 porcji białka z produktów nienabiałowych i roślinnych.