Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, gdyż zapewnia dziecku składniki odżywcze, których w danym momencie potrzebuje, i które wspierają jego rozwój oraz odporność. Zdarzają się jednak sytuacje, że karmienie piersią jest z jakiegoś powodu niemożliwe lub niewystarczające i wtedy rodzice stają przed wyborem mleka następnego, które odpowie na potrzeby ich malucha.
Obok standardowych mieszanek na bazie mleka krowiego coraz więcej uwagi przyciąga kozie mleko następne. Jednak wokół niego wyrosło wiele mitów, które być może wynikają z niewiedzy czy skojarzeń z mlekiem świeżym czy krowim. W tym artykule rozwiejemy Wasze wątpliwości. Przyjrzymy się temu, co mówi nauka o świeżym mleku kozim oraz o mleku następnym, a także podpowiemy Wam, na co zwracać szczególną uwagę. Jakie są więc popularne fakty i mity o mleku kozim następnym?
Fakt 1: Świeże, pełnotłuste mleko kozie zawiera MFGM
Świeże, pełnotłuste mleko kozie zawiera wiele cennych składników, w tym fragmenty błony komórkowej zawierające MFGM1.
Zawartość MFGM w mleku i kozim, czyli błon kuleczek tłuszczu mlecznego, ma pozytywny wpływ na rozwój dziecka, wspiera między innymi:
- układ immunologiczny,
- dojrzewanie przewodu pokarmowego,
- rozwój poznawczy2.
To prawdziwy, naturalny skarb.
Mit 1: Świeże mleko kozie ma taki sam skład jak mleko krowie
Czas obalić ten mit! Świeże mleko kozie i krowie różnią się składem. Warto szczególnie zwrócić na ich profil białkowy, a zwłaszcza na zawartość potencjalnie alergizujących białek, jak np. α s-1 kazeina.
Świeże mleko kozie cechuje niska zawartość tego białka3. Jeśli więc w rodzinie występuje doświadczenie alergii na białka mleka krowiego, można rozważyć właśnie mleko następne oparte na mleku kozim4.
Warto także dodać, że w przypadku, gdy do mleka następnego opartego na pełnotłustym mleku kozim, nie jest dodawana serwatka, to kolejne potencjalnie alergizujące białko – beta-laktoglobulina – utrzymywane jest na niskim poziomie5.
Kolejnym walorem świeżego mleka koziego jest zawartość naturalnie występujących oligosacharydów, które wspierają mikrobiotę i pracę jelit. Stanowią one pożywkę dla bakterii, dzięki czemu tworzą efekt prebiotyczny7.
Fakt 2: Kozie mleko następne tworzy delikatny skrzep kazeinowy w żołądku
Mleko kozie z uwagi na swój profil białkowy, o którym wspomnieliśmy wyżej, tworzy w żołądku delikatny skrzep kazeinowy. Co to w praktyce oznacza? Mleko kozie łagodnie działa na układ trawienny, z uwagi na to, że skrzep kazeinowy jest miękki i dzięki temu łatwo się trawi8.
Kozie mleko następne może więc zmniejszać ryzyko dolegliwości trawiennych, takich jak ulewanie, gazy, kolki czy zaparcia, a także korzystnie wpływać na wchłanianie składników odżywczych9.
Mit 2: Mleko kozie nie zawiera laktozy
To, że tylko mleko krowie zawiera laktozę, jest mitem! Laktoza to cukier, który występuje zarówno w mleko krowim, kobiecym i kozim. To między innymi dzięki niej kozie mleko następne Capricare 2 i 3 mają delikatny, słodkawy smak. Dodatkowo laktoza nie tylko zapewnia energię, ale także wykazuje działanie bifidogenne, wspierając florę jelitową.
W przypadku podejrzenia nietolerancji laktozy należy skonsultować się z lekarzem. Warto jednak pamiętać, że w przeciwieństwie do dorosłych, większość dzieci dobrze toleruje laktozę.
Fakt 3: Kozie mleko następne powstaje w oparciu o badania kliniczne
Mleko następne Capricare powstaje w oparciu o badania kliniczne, by w pełni odpowiadało na potrzeby odżywcze niemowląt i małych dzieci10. Dzięki opinii EFSA mleko kozie może być źródłem białka w mleku następnym, gdyż zostało uznane za bezpieczne i kompletne pod względem odżywczym11.
Ale to nie koniec! Przeprowadzono jeszcze szereg badań, które zgłębiają właściwości mleka następnego opartego na mleku kozim. Badania te wykazały między innymi, że po przejściu na karmienie pełnotłustym kozim mlekiem następnym u dzieci nastąpiła poprawa reakcji pokarmowej czy funkcjonowania układu trawiennego12.
Aktualnie między innymi w Polsce prowadzone jest badanie, które ma ocenić wpływ karmienia mlekiem modyfikowanym kozim na redukcję ryzyka wystąpienia egzemy u dzieci.
Mit 3: Kozie mleko następne ma nieprzyjemny smak
To mit, który słyszymy bardzo często. Mleko następne oparte na świeżym mleku kozim wcale nie musi pachnieć… kozą. Dzięki delikatnej obróbce oraz zawartości wcześniej wspomnianej laktozy mleka następne Capricare 2 i 3 są delikatne w smaku. Potwierdzają to także mamy13! No i nie będziemy ukrywać, sami też braliśmy udział w testach smaku :).
Pamiętaj!
Wybór mleka następnego powinno się skonsultować z lekarzem. Nie wyklucza to jednak tego, że warto zrobić też samodzielnie research i poznać fakty i mity o mleku następnym kozim i krowim.
Więcej o mleku następnym Capricare dowiesz się tutaj.
Ważna informacja: Karmienie piersią jest najlepszym sposobem żywienia niemowląt, a każdą zmianę sposobu karmienia należy skonsultować z lekarzem.
1Nutrients. 2020; 12(11): 3486.
2Tamże.
3Internal report on DGC goat milk composition.
4Z uwagi na homologię białek mleko kozie nie może być zalecane w przypadku zdiagnozowanej alergii na białka mleka krowiego.
5Human milk adapted from Liao et al. 2017 & Lönnerdal et al. 2017; Goat milk from Li et al. 2022 (NZ goat milk); Cow milk from Amalfitano et al. 2020; Hodgkinson et al. Journal of Dairy Science (2012) 95, 83-90; 2 Zhou et al. 2014, Brit J Nutr, 111, 1641-1651.
6Gut Microbes. 2014; 5(6): 681-687; Appl Environ Microbiol, 2013 79(9): 3040-2048.
7Tamże.
8Food Chem, 2018. 245: 275-281; Internal report on DGC goat milk composition; J Food Comp & Analy, 2009. 22: 322-329.
9Tamże.
10Zgodnie z wymogami prawa.
11EFSA J, 2012. 10(3): 2603-2620.
12BMJ, 2013. 2022-070533, 21; J Nutr Health Sci, 2018. 5(2): 2392-9060.
13Na podstawie badań marketingowych przeprowadzonych przez Miralex w 2024 roku.