Małe dzieci rosną i rozwijają się w błyskawicznym tempie. Z tego powodu Twój maluch będzie potrzebował niemal trzykrotnie więcej wapnia niż dorosła osoba (w stosunku do swojej wielkości).
Wapń odpowiada za:
- Silne kości
- Rozwój mięśni
- Mocne zęby
- Prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni, w tym za pracę serca
Dziecko potrzebuje w ciągu dnia około dwóch, trzech posiłków bogatych w wapń. Podstawowym źródłem wapnia jest nabiał, ale niewielkie ilości tej substancji są zawarte również w orzechach, zielonych warzywach i rybach. Wapń jest również dodawany do wegańskich napojów mlecznych na przykład z soi, ryżu lub migdałów.
Podstawowe źródła wapnia:
- Mleko (pełne/pełnotłuste)
- Żółty ser — dziecko może trzymać mały serek w dłoni
- Jogurt
- Zielone warzywa liściaste, na przykład brokuł i kapusta
- Tofu
- Sardynki (ryby)
Przykładowe źródła wapnia dla małych dzieci (jedna porcja):
1 szklanka mleka (nie więcej niż 600 ml dziennie, ponieważ dziecko łatwo „zapycha się” mlekiem i może nie mieć miejsca na inne ważne substancje odżywcze)
• 1 mały kubeczek jogurtu
• 1 plasterek tofu (20 g)
• 1 kawałek sera wielkości pudełka zapałek
Wapń łatwo przemycić do posiłków dziecka — wystarczy pamiętać, by dodawać do wszystkiego starty żółty ser. Gdy przygotowujesz naleśniki, zupę lub gorącą czekoladę, możesz natomiast zastąpić wodę mlekiem.