Ciąża to jeden z okresów w życiu, kiedy organizm staje się wyjątkowo wrażliwy. W trosce o zdrowie swoje i swojego dziecka powinnaś więc wiedzieć, co możesz, a czego nie możesz jeść. Świadomość tego, czego należy unikać, jest tak samo ważna jak zdrowa dieta! Spożycie niektórych potraw wiąże się z większym ryzykiem zatrucia pokarmowego. Pewne produkty zawierają natomiast określone toksyny, których należy się wystrzegać w czasie ciąży.

Ilość informacji może w tym wypadku przytłoczyć, dlatego przygotowaliśmy dla Ciebie listę produktów spożywczych, z których najlepiej zrezygnować w ciąży:

  • Surowe i niedogotowane jajka
  • Ryby z dużą zawartością rtęci, takie jak miecznik, marlin, tuńczyk, makrela królewska, gardłosz atlantycki
  • Surowe kiełki, w tym kiełki lucerny, rzodkiewki i fasoli mung
  • Nieumyte lub wstępnie przygotowane do spożycia produkty
  • Surowe, wędzone i gotowe do podgrzania mięso oraz owoce morza
  • Wątróbka i produkty pochodne, w tym pasztet
  • Przetworzone i gotowe do podgrzania mięso, w tym salami, szynka, kurczak parzony
  • Niepasteryzowane mleko i produkty mleczne, w tym sery
  • Miękkie sery, takie jak brie, camembert i sery z przerostem niebieskiej pleśni

Kofeina i alkohol

Spożywanie przez Ciebie alkoholu w ciąży może trwale zaszkodzić Twojemu dziecku, dlatego zalecamy abstynencję.
Wysoki poziom kofeiny podnosi tętno płodu, co może skutkować niską masą ciała dziecka w momencie przyjścia na świat, a na wczesnym etapie ciąży grozi nawet poronieniem. Niestety, oznacza to, że powinnaś ograniczyć kawę, coca-colę, herbatę i czekoladę!
Nie powinnaś spożywać więcej niż 200 mg kofeiny dziennie — pomoże Ci w tym poniższe zestawienie:

  • Filiżanka kawy rozpuszczalnej = 100 mg
  • Filiżanka kawy filtrowanej = 140 mg
  • Filiżanka czarnej herbaty = 75 mg
  • Puszka coca-coli = 40 mg
  • Puszka napoju energetyzującego = 80 mg
  • 50 g mlecznej czekolady = 25 mg (w czarnej czekoladzie zawartość kofeiny jest prawie dwukrotnie większa)