Nasza technologia

Zajrzyj za kulisy naszego procesu produkcji i dowiedz się więcej o Capricare®

Capricare Science

Trawienie

W warunkach imitujących środowisko żołądka, trawionych jest więcej białek kazeinowych zawartych w Capricare®,
w porównaniu do białek kazeinowych
w modyfikowanym mleku krowim.
Capricare® tworzy bardziej miękki skrzep.

Bibliografia
Hodgkinson, A. J., Wallace, O. A., Boggs, I., Broadhurst, M., & Prosser, C. G. (2018). Gastric digestion of cow and goat milk: Impact of infant and young child in vitro digestion conditions. Food Chemistry, 245, 275-281. Przeczytaj publikację

Hodgkinson, A. J., Wallace, O. A., Smolenski, G., & Prosser, C. G. (2019). Gastric digestion of cow and goat milk: Peptides derived from simulated conditions of infant digestion. Food Chemistry, 276, 619-625. Przeczytaj publikację

Wang, Y., Eastwood, B., Yang, Z., de Campo, L., Knott, R., Prosser, C., Carpenter, E., Hemar, Y. (2019). Rheological and structural characterization of acidified skim milks and infant formulae made from cow and goat milk. Food hydrocolloids, 96, 161-170. Przeczytaj publikację

Ye, A., Cui, J., Carpenter, E., Prosser, C., & Singh, H. (2019). Dynamic in vitro gastric digestion of infant formulae made with goat milk and cow milk: Influence of protein composition. International Dairy Journal, 97, 76-85. Przeczytaj publikację

Wsparcie zdrowia jelit

Mleko kozie zawiera naturalne oligosacharydy, wspierające pracę jelit. Oligosacharydy są kluczową pożywką dla bakterii jelitowych, wspierają wzrost bakterii z rodzaju Bifidobacterium oraz pomagają zachować prawidłowe funkcjonowanie pracy jelit.
Capricare® wykazuje działanie bifidogenne.

Więcej informacji

Cechy stolca niemowląt były zbliżone do cech stolca niemowląt karmionych piersią.

Bibliografia

J.Agric Food Chem. 2020; 68:13469-13485;

Gut Microbes. 2014; 5(6): 681-687;

Appl Environ Microbiol, 2013.79(9): 3040-3048

Zhou, S. J., Sullivan, T., Gibson, R. A., Lönnerdal, B., Prosser, C. G., Lowry, D. J., & Makrides, M. (2014). Nutritional adequacy of goat milk infant formulas for term infants: a double-blind randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 111(09), 1641-1651. Przeczytaj publikację

Egzema

W trakcie 12-miesięcznego badania (prowadzonego z randomizacją metodą podwójnie ślepej próby z grupą kontrolną) u niemowląt karmionych modyfikowanym mlekiem kozim rzadziej obserwowano występowanie egzemy niż u niemowląt karmionych standardowym modyfikowanym mlekiem krowim.

Występowanie egzemy
o znaczeniu klinicznym (SCORAD >10)

Więcej informacji

Obserwowano mniej nasiloną egzemę w porównaniu do niemowląt karmionych modyfikowanym mlekiem krowim.

Dane wskazują, że u niemowląt karmionych modyfikowanym mlekiem kozim egzema może występować rzadziej i może być mniej nasilona w porównaniu do niemowląt karmionych modyfikowanym mlekiem krowim. Wyniki te wymagają jednak potwierdzenia w dalszych badaniach.

Bibliografia
Carpenter, E., & Prosser, C. (2017). Prevalence and cumulative incidence of eczema in infants fed goat or cow milk based formula. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 64(S1), 977. Przeczytaj publikację

Zhou, S. J., Sullivan, T., Gibson, R. A., Lönnerdal, B., Prosser, C. G., Lowry, D. J., & Makrides, M. (2014). Nutritional adequacy of goat milk infant formulas for term infants: a double-blind randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 111(09), 1641-1651. Przeczytaj publikację

Bezpieczne i kompletne pod względem składników odżywczych

Masa ciała — dziewczynki

Masa ciała — chłopcy

Wyniki badania klinicznego potwierdziły, że niemowlęta karmione modyfikowanym mlekiem kozim miały masę ciała, wzrost, obwód głowy, zawartość tkanki tłuszczowej i stosunek masy ciała do wzrostu mieszczące się w zakresie wartości prawidłowych.

Więcej informacji

Wszystkie biochemiczne wskaźniki
odżywienia niemowląt mieściły się w zakresie referencyjnym.

*Próbki krwi pobrane w czwartym miesiącu życia
**Kryteria diagnostyczne organizacji South Australia Pathology, Adelaide, Australia

Mleko modyfikowane Capricare® zapewnia niemowlętom wszystkie niezbędne aminokwasy bez konieczności uzupełniania jego składu dodatkową serwatką.
Niemowlęta miały istotnie niższy poziom mocznika we krwi w porównaniu do niemowląt karmionych standardowym modyfikowanym mlekiem krowim.

Podwyższony poziom mocznika we krwi wiąże się z nieprawidłowymi proporcjami aminokwasów w okresie, w którym nerki niemowlęcia nie są jeszcze na tyle dojrzałe, aby poradzić sobie z obciążeniem nadmiarem białka.

Bibliografia
Grant, C., Rotherham, B., Sharpe, S., Scragg, R., Thompson, J., Andrews, J., Wall, C., Murphy, J., Lowry, D. (2005). Randomized, double-blind comparison of growth in infants receiving goat milk formula versus cow milk infant formula. J Paediatr Child Health, 41(11), 564-568. Przeczytaj publikację

Han, Y., Chang, E. Y., Kim, J., Ahn, K., Kim, H. Y., Hwang, E. M., Lowry, D., Prosser, C., Lee, S. I. (2011). Association of infant feeding practices in the general population with infant growth and stool characteristics. Nutr Res Pract, 5(4), 308-312. Przeczytaj publikację

Rutherfurd, S. M., Darragh, A. J., Hendriks, W. H., Prosser, C. G., & Lowry, D. (2006). True Ileal Amino Acid Digestibility of Goat and Cow Milk Infant Formulas.
J Dairy Sci, 89(7), 2408-2413. Przeczytaj publikację

Zhou, S. J., Sullivan, T., Gibson, R. A., Lönnerdal, B., Prosser, C. G., Lowry, D. J., & Makrides, M. (2014). Nutritional adequacy of goat milk infant formulas for term infants: a double-blind randomised controlled trial. British Journal of Nutrition, 111(09), 1641-1651. Przeczytaj publikację