Nasz proces produkcji
Przyjrzyj się naszemu procesowi produkcji i dowiedz się, co nas wyróżnia

Z pełnotłustego mleka
Tłuszcz mleczny jest jednym z najistotniejszych składników odżywczych zawartych w mleku kobiecym. Produkty Capricare® powstają z pełnotłustego mleka koziego zachowując 45% naturalnego tłuszczu mlecznego. Dzięki temu mleko modyfikowane Capricare® jest naturalnym źródłem błon otaczających kuleczki tłuszczu mlecznego (MFGM, ang. milk fat globule membrane), zawierające składniki bioaktywne (fosfolipidy, sfingolipidy, cholesterol). Badania wykazały, że związki te mają dobroczynny wpływ na rozwój niemowląt.1
45%
Tłuszcz mleczny
Capricare®
Proces produkcji
Mleko modyfikowane Capricare® jest kontrolowane na każdym etapie produkcji oraz wytwarzane w procesie zapewniającym ochronę białek i składników odżywczych mleka koziego. To chroni białka, hamując proces ich glikacji.
Glikacja białek zmienia ich strukturę, co może mieć wpływ na strawność oraz prowadzić do powstawania końcowych produktów zaawansowanej glikacji białek (AGEs, ang. advanced glycation end-products). Obserwuje się związek pomiędzy spożywaniem pokarmów zawierających końcowe produkty zaawansowanej glikacji białek a stanami zapalnymi, stresem oksydacyjnym i insulinoopornością.2,3

Tylko najistotniejsze składniki
Dzięki wysokiej zawartości naturalnego tłuszczu mlecznego Capricare® zachowuje profil aminokwasowy mleka koziego oraz bogactwo składników bioaktywnych i MFGM.
- Bez dodatku oleju palmowego — mleko modyfikowane Capricare® zawiera tłuszcz mleczny, naturalne źródło kwasu palmitynowego w pozycji sn-2
- Bez dodatku serwatki — naturalny profil aminokwasowy mleka koziego nie wymaga uzupełniania serwatką
Bibliografia:
1 Gallier S, et al. Whole Goat Milk as a Source of Fat and Milk Fat Globule Membrane in Infant Formula. Nutrients. 2020;12(11):34-86.
2 Zenker HE, et al. Lysine blockage of milk proteins in infant formula impairs overall protein digestibility and peptide release. Food Funct. 2020; 11:358-369.
3 Prosser CG, et al. Nε-carboxymethyllysine in nutritional milk formulas for infants. Food Chem. 2019; 274:886-890.